Monday, December 28, 2020

Seri Veri İletişiminin Temelleri

Evrensel Seri Veri Yolu (USB) bağlantı noktalarının yaygın kullanımıyla bile, adaptör kullanan birçok müşterimiz için seri bağlantı noktaları önemli bir arabirim olmaya devam etmektedir. Yalnızca bilgisayarlar değil, aynı zamanda dijital kameralar, baskı ekipmanları, modemler ve çok çeşitli endüstriyel otomasyon ağ ekipmanı, seri port bağlantısından yararlanmaya devam ediyor. (Son yıllarda oluşturulmuş bilgisayarları kontrol etseniz de, bazı modellerde büyük olasılıkla yalnızca bir paralel bağlantı noktasına sahip bir seri bağlantı noktası bulacaksınız.)


Seri iletişimin en büyük avantajlarından biri, 8 bit alıp bunları tek bir kablo üzerinden her seferinde bir bit hareket ettirerek elde edilen basitliktir. Bu, kablo maliyetlerini düşük tutmaya yardımcı olur ve kontrol iletişim protokolünü basitleştirir. Elbette, değiş tokuş, paralel yerine seri olarak 8 bit göndermenin sekiz kat daha yavaş olmasıdır! (Paralel bağlantı noktalarının seri bağlantı noktalarından sonra geliştirildiğini unutmayın.



Seri iletişim gerçekten nasıl çalışır? 8 bitlik seri tel transferinden bahsetmiş olsak da, kontrol bitleri de aslında iletilir. "Başlangıç" biti, veri varışını, veri süresinin dolduğunu belirtmek için "durdurma" bitini ve eşlik bitini (isteğe bağlı) gösterir.


Bu veri iletiminin arkasındaki "elektronik beyin", "evrensel asenkron alıcı / verici" (UART) olarak bilinen özel bir silikon çiptir. Bu yonga, bilgisayarın dahili veri yolunun paralel bağlantıları ile seri bağlantı noktası ('Com') arasındaki bir arabirimdir. Bazı UART yongaları, yaklaşık 115 kbps'ye kadar hızlarda standart seri bağlantı noktalarına eşzamanlı olarak iletirken bilgisayar veri yolundan büyük miktarda veri depolayabilir.


Günümüzde kullanılan seri bağlantı noktası konektörleri, 9 veya 25 pim içerir ve pim atamaları, bilgisayar iletişimi için daha eski bir modem ömrünü gösterir. İletim, alma ve diğer kontrol işlevleri için özel pinlere sahip olma mirası, serial hd verilerin aynı anda, yani tam çift yönlü olarak gönderilmesine ve alınmasına izin verir.


Elbette, tam çift yönlü iletişim büyük bir avantajdır, ancak yalnızca hem gönderen hem de alıcı gönderilen veri miktarını ve bunun yürütüldüğü süreleri optimize edebiliyorsa. Bu önemli işlev "akış kontrolü" olarak bilinir ve çoğu USB'den RS485'e veya RS232'den RS485'e adaptörlerde olduğu gibi, bir aygıtın diğerine ne zaman veri gönderilip gönderilmeyeceğini söylemesi ile gerçekleştirilir.


Seri iletişim dünyasında, bu işleve ayrılmış özel donanım pinleri şunlardır: Veri Terminali Hazır (DTR), Veri Seti Hazır (DSR), Gönderme İsteği (RTS) ve Göndermeye Hazır (CTS). Bu hatları izleyerek, bilgisayara bağlı cihaz, CTS pinini izleyen bilgisayarın CTS pinini gördüğünü bilerek, "Clear To Send" (CTS) pininden sinyali düşürerek verideki ani artışa (önbelleği dışında) tepki verebilir. sinyal düşer ve veri göndermeyi durdurur.


Bu, örneğin USB'den RS232 serisine dönüştüren cihazlarda yüksek değerli verilerin sorunsuz akışını sürdürme yeteneği. Çok daha yavaş bir RS232 arayüzüne bağlanan yüksek hızlı USB verilerinin ince işlenmesi gerekir.

No comments:

Post a Comment